Contact


Succesvol in werk en privé: 10 tips

21-10-2013

Zowel in het bedrijfsleven als in het 'gewone' leven heb je vaak twee soorten mensen: diegenen die tot het uiterste gaan en diegenen die alles aan zich laten voorbijgaan. De sleutel tot succes ligt in je eigen houding. Laat je inspireren door de volgende 10 tips om succesvoller in je werk- én privéleven te zijn.

1. Leer luisteren naar je buikgevoel

Je buikgevoel is een van je belangrijkste zintuigen. Het duikt vaak op wanneer je het minst verwacht, maar wel het meest nodig hebt. Wat je ook probeert, het is onmogelijk om dit instinct uit te schakelen. In moeilijke situaties is je buikgevoel het meest betrouwbare om te volgen. Krijg je een negatief gevoel bij een bepaalde situatie of persoon? Trekt dit gevoel dan niet in twijfel. Want denk er eens over na, hoe vaak heeft je buikgevoel je al in de steek gelaten?

2. Sta open voor het onbekende

Mensen houden ervan om lekker in hun comfortzone te blijven. Het is namelijk ontzettend gemakkelijk en comfortabel om te blijven vasthouden aan je gewoontes. Maar de tijden veranderen en het is dus extra belangrijk om steeds met een open blik naar nieuwe ideeën of denkwijzen te kijken. Dring jouw overtuigingen niet op aan anderen. Wat voor jou werkt, werkt niet automatisch voor een ander. Sta dus open voor anderen hun opinies, want jouw werkwijze is nu eenmaal niet altijd de beste.

3. Aanvaard nieuwe technologieën

… en probeer er zoveel mogelijk van te leren. 'Mee zijn' met je tijd is ontzettend belangrijk. Niemand wil namelijk genegeerd worden omdat hij/zij niets kent van de nieuwste ontwikkelingen. Sta daarom open voor moderne technologieën. Dit wil niet zeggen dat je steeds de allernieuwste snufjes met open armen moet ontvangen, maar een beetje begrip kan wonderen doen.

4. Leer steeds bij

Ook al heb je je diploma op zak, het blijft belangrijk om steeds bij te leren. Je levenservaringen blijken namelijk de beste docenten. Op school heb je een idee gekregen over wat je mag verwachten van de wereld, maar je échte ervaringen zullen nog altijd de beste lessen zijn. Volg daarom bepaalde cursussen of opleidingen en laat nieuwe vaardigheden zich ontwikkelen.

5. Geef iets terug wanneer mogelijk

Groot succes gaat gepaard met een grote verantwoordelijkheid. Beschouw je succes niet als vanzelfsprekend. Besef dat je je nu wellicht in een positie bevindt waar je misschien wel anderen kan helpen. Dit betekent niet dat je alles moet weggeven aan anderen die het minder goed hebben, maar het kan geen kwaad om een helpende hand aan te bieden. Met slechts een kleine inspanning kan je al een groot verschil maken.

6. Levenservaring is even belangrijk als boekenkennis

School is belangrijk, maar kennis uit boeken is niet het enige dat je nodig hebt om uit te blinken in de wereld. Deze kennis helpt je om te begrijpen waarover gepraat wordt en geeft je een idee welk pad te kiezen, maar de kennis uit het echte leven laat je pas écht toe om je intuïtie bij iedere situatie te gebruiken. Een goede balans levenservaring en kennis uit boeken is een handig hulpmiddel voor je toekomstige successen.

7. Zorg voor jezelf

Er is niet belangrijkers dan een goede gezondheid. Wil je steeds volop van het leven genieten en er voluit voor gaan, dan moet je genoeg rusten en een gezond voedingspatroon aanhouden. Feesten en drinken is fijn en het geeft je een adrenalinerush, maar is die kater achteraf het wel allemaal waard? Je 80 versus 100 procent voelen kan het verschil zijn tussen je werk afkrijgen en je werk uitstellen.

8. Behandel anderen met respect

Niemand voelt zich graag gebruikt, dus behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden en haal niet steeds een voordeel uit iedere relatie. Dat kan namelijk nuttig zijn op lange termijn. Want je weet nooit wie of wat je in de toekomst van pas kan komen. Behandel daarom anderen steeds hoffelijk en met respect.

9. Maak een gewoonte van zelfevaluatie

Iedereen maakt fouten en botst tegen verschillende obstakels die in de weg staan. Maar als je jezelf niet evalueert, riskeer je een stilstaand leven. Het is cruciaal dat je nadenkt over je fouten en alles wat je eruit geleerd hebt, zodat je deze in de toekomst niet opnieuw moet maken. Denk ook aan de mensen die je ontmoet en wat je van hen leert. Haal een voordeel uit de ervaringen van anderen en probeer niet dezelfde fouten te maken als zij.

10. Zoek een passie

Alles wat je wil bereiken, vergt tijd en inspanning. Tijd is ons meest waardevolle bezit. Zoek een doel waar je je echt voor kan inzetten en met plezier die waardevolle tijd aan besteedt. Heb je je zinnen op iets gezet, ga er dan ook voor 100 procent voor. Verlies je onderweg je interesse, dan had het wellicht gewoon niet mogen zijn. Je passie vinden kan behoorlijk moeilijk zijn, maar eens je die gevonden hebt, kan niets je nog tegenhouden om je dromen waar te maken.

(nm) – Bron: Elitedaily.com