Contact


Top 8 van de grootste leugens op CV's

30-10-2013

Top 8 van de grootste leugens op CV's

Liegen op een CV of feiten te mooi voorstellen zijn een dagelijkse praktijk. Niet slim, want één telefoontje naar een vorige werkgever of een simpele zoekopdracht op Google kan al veel onthullen.

Recruiters en werkgevers zijn erop getraind om de juiste vragen te stellen en prikken makkelijk door leugens heen. Als je leugen uitkomt, kan je de baan wel vergeten. De slechte indruk die je bij dit bedrijf hebt achtergelaten, kan je onmogelijk terug herstellen. Zonde, want misschien komt er in hetzelfde bedrijf nog een vacature vrij waarbij je wel aan de functie-eisen voldoet. En de wereld is klein: door flagrante leugens kom je bij bevriende managers ook niet meer aan de bak.

Sociale media

Cv's controleren op leugens is dankzij de sociale media veel eenvoudiger dan vroeger. Je zou dus vermoeden dat mensen nu minder durven te liegen over hun opleidingen en werkervaring dan vroeger.

Uit onderzoek blijkt dat leugens sneller worden opgespoord dankzij internet en sociale media. Maar de meeste sollicitanten zijn volgens hem ook weer niet zo naïef dat ze tegenstrijdige cv's laten rondslingeren op het web. “Op LinkedIn houden veel mensen hun profiel beknopt en algemeen, maar het CV aan de werkgever bij wie ze solliciteren pimpen ze vervolgens sterk op. Of erger dan dat."

Top 8 van de grootste leugens op cv's

1. Je tewerkstellingsperiode bij één werkgever langer maken 

Wanneer je ergens minder dan een jaar hebt gewerkt, geeft dit geen goede indruk. Maar dit verdoezelen door vals te spelen met data is geen oplossing. Dat kan makkelijk gecheckt worden door referenties op te bellen, of misschien is je LinkedIn- en Facebook-profiel niet synchroon met dat aangepast CV?

2. Verwezenlijkingen verzinnen 

Er is een verschil tussen verwezenlijkingen en vaardigheden een beetje mooier voorstellen, en flagrant liegen. Wanneer je niet weet hoe je jezelf een beetje ophemelt zonder de waarheid al te veel geweld aan te doen, doe het dan niet, want de kans dat je door de mand valt en het te veel opvalt, is dan groot.

Liegen op je CV stopt niet eenmaal je aangenomen bent. Je moet de rest van je carrière de schijn ophouden, als je liegt over fundamentele dingen, hou je dat gewoon niet vol.

3. Functienamen overdrijven 

Iemand met louter een coördinerende taak noemt zich bijvoorbeeld een manager. Dit is gemakkelijk te controleren: de recruiter moet gewoon een telefoontje plegen naar je vorige werkgever. Maar het moet gezegd dat niet veel recruiters daadwerkelijk cv’s checken. Ook al val je niet door de mand op het sollicitatiegesprek, later kan het ook nog voorvallen dat er iets van jou verwacht wordt dat je nog nooit hebt gedaan of te moeilijk voor je is. Dan ontstaat er een vertrouwensbreuk, en dat is het ergste wat er is.

4. Diploma’s verzinnen 

Oké, werkgevers hechten dikwijls te veel belang aan diploma’s en andere papiertjes, maar dat is geen reden om je opleidingsniveau te overdrijven of diploma’s te verzinnen. Een dergelijke leugen kan jou de baan kosten, dat risico is het toch niet waard?

5. ‘Gaten’ in tewerkstellingsperiodes verdoezelen 

Fictieve banen verzinnen of geen uitleg geven over een ‘gat’ in je CV doe je beter niet. Weinig mensen kunnen zeggen dat ze heel hun leven onafgebroken gewerkt hebben. Als je tijd hebt genomen om je kinderen op te voeden, terug bent gaan studeren of loopbaanbegeleiding hebt gevolgd, dan vermeld je dit best gewoon eerlijk. Geen enkele werkgever zal je zo’n ‘uitstapje’ kwalijk nemen.

Als je denkt dat je door de waarheid te vertellen niet zal worden aangenomen, dan heb je het meestal mis. Geen enkele recruiter verwacht dat je perfect bent. En als een potentiële werkgever de waarheid niet kan verdragen, dan is hij het niet waard dat je er gaat werken. Je zal je er toch niet goed voelen.

6. Een vroegere werkgever weglaten 

Dit is een grijze zone. Technisch gezien ben je niet aan het liegen, maar waarschijnlijk is er wel een reden waarom je die bepaalde baan hebt weggelaten. Misschien ben je er ontslagen of ben je met ruzie weggegaan. Nogmaals: eerlijk blijven, duurt het langst.

7. Referenties verzinnen 

Net zoals liegen over je opleiding kan dit serieuze gevolgen hebben die je zelfs je hele leven lang kunnen achtervolgen. Vrienden of familie optrommelen om zich voor te doen als een vroegere werkgever, is geen goed idee. Het kan die mensen zelf ook in de problemen brengen.

8. Liegen over de reden waarom je op je vorig werk bent weggegaan

Er is een tactvolle manier om uit te leggen waarom je ontslagen bent of plots vertrokken bent. Zoek gewoon naar de beste manier om dit zo positief mogelijk voor te stellen. Met een beetje voorbereiding en creativiteit kan je het zo inkleden dat je er een positieve eigenschap van jezelf aan koppelt die van pas zal komen in je nieuwe baan.

(mr) - Bron: Businessinsider.com & Intermediair.nl