Contact


Zo maak je een professionele indruk

26-02-2014

Een professionele indruk maken, dat wil natuurlijk iedereen. Professionaliteit uitstralen is belangrijk op het werk, maar óók wanneer je op zoek bent naar werk. Door het maken van een professionele indruk vergroot je misschien wel je kansen op een baan!  

Culturele normen, waarden en gedragsuitingen – Ieder bedrijf heeft een eigen cultuur en het is daarom belangrijk dat je je bewust wordt van de normen en waarden die bij het bedrijf gelden. Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Kijk dan eens op de website van het bedrijf, want meestal kun je daar lezen wat belangrijk is binnen de cultuur van het betreffende bedrijf.
 
Aardig en beleefd zijn – Op het werk komt het altijd voor dat je collega’s hebt met wie je op persoonlijk vlak minder goed overweg kan. Ook tijdens een sollicitatiegesprek kan het voorkomen dat je merkt dat het tussen jou en de persoon tegenover je niet klikt.  In beide gevallen is het belangrijk dat je je niet laat beïnvloeden (of zelfs geïntimideerd voelt) en professioneel blijft. Professionaliteit is in dit geval ervoor zorgen dat de samenwerking of een gesprek tussen jullie prettig blijft verlopen.
 
Stel je flexibel op – Moet je overwerken of wordt de afspraak voor een sollicitatiegesprek verplaatst, stel je dan flexibel op. Over het algemeen moet je alleen overwerken als het noodzakelijk is dat bepaalde taken die dag nog worden afgerond en wordt een sollicitatiegesprek alleen verplaatst als het echt niet anders kan. Heb jij ruimte om wat te schuiven in je planning en agenda, doe dat dan. Is het praktisch onmogelijk, dan zoek dan samen een oplossing.
 
Communiceer op een nette manier – Je hoeft e-mails niet heel formeel op te stellen, maar schrijf ook niet op de manier waarop je berichten stuurt aan vrienden. Een nette manier van communiceren wordt in altijd gewaardeerd. Je laat hiermee merken dat je je werk of sollicitatie serieus neemt en belangrijk vindt.
 
Neem je verantwoordelijkheid voor fouten – Als je tijdens je werk een fout maakt of er tijdens een sollicitatiegesprek over fouten in het verleden wordt gesproken, neem de situatie dan altijd serieus en neem je verantwoordelijkheid. Schuif fouten nooit af op anderen wanneer jij ze hebt gemaakt.
 
Vat feedback niet persoonlijk op – Feedback wordt gegeven, zodat jij zaken in de toekomst op een betere manier aan kunt pakken. Wordt dus niet boos, ook niet wanneer je het er niet mee eens bent. Feedback moet je niet persoonlijk opvatten, want het is onderdeel van jouw professionele leven en dus niet persoonlijk bedoeld.