Contact


Zo vermijd je blunders bij het solliciteren

17-03-2014

Goed nieuws! Je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De eerste hindernis is achter de rug, nu kan je jezelf persoonlijk gaan bewijzen. Maar opgelet, in een sollicitatiegesprek kan er al eens iets mislopen ...

Voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden

Een sollicitatiegesprek staat of valt met je (gebrek aan) voorbereiding. Dankzij het internet is er zoveel informatie beschikbaar dat het bijna onaanvaardbaar is als je zonder achtergrondinfo naar je sollicitatie trekt.

Enkele zaken waar je best op voorhand aan denkt:
• Google jezelf zodat je weet wat er online over je te vinden is.
• Bereken je reisweg en hou hierbij rekening met mogelijke onvoorziene omstandigheden.
• Je kan je reisweg altijd al eens op voorhand doen, zo vermijd je verrassingen.
• Leg je kleding op voorhand klaar en controleer of ze schoon zijn en fris ruiken.
• Zet je mobiele telefoon uit voor je aan het sollicitatiegesprek begint.
• Zoek informatie op over het bedrijf en de functie (via de bedrijfswebsite, persberichten, de LinkedIn- en Facebook-bedrijfspagina, Twitter, Google, mogelijke collega’s via LinkedIn, …)
• Spreek met je vrienden over het bedrijf.
• Zoek naar concurrenten van het bedrijf waar je gaat solliciteren, nieuwe en toekomstige productlanceringen, trends in de sector, …

Jezelf zijn
Doe jezelf tijdens een sollicitatiegesprek nooit anders voor. Akkoord, tijdens zo’n gesprek ga je je sowieso wat anders gedragen. Je bent misschien wat nerveuzer dan gewoonlijk of je komt meer verlegen over. Het wordt pas echt een probleem als je jezelf te hard wil doen passen in het profiel van de vacature. Op lange (of misschien zelfs korte) termijn zal je altijd door de mand vallen.

Nooit liegen
Lieg nooit op je cv of tijdens je sollicitatiegesprek, hoe onschuldig je verzinsel ook mag lijken. De waarheid komt altijd bovendrijven en je zal zelfs op de kleinste leugen afgerekend worden.

Denk twee seconden na
Er wordt steeds een zekere openheid verwacht tijdens sollicitatiegesprekken. Eerlijk en open zijn, wil echter niet zeggen dat je zonder nadenken moet antwoorden. Gebruik je gezond boerenverstand wanneer je vragen beantwoordt. Er wordt ook niet verwacht dat je elke vraag dadelijk beantwoordt. Neem altijd een momentje de tijd om de vraag tot je te laten doordringen. Zo toon je ook meteen dat je nadenkt over wat je gevraagd wordt en ben je meteen zeker dat je antwoord relevant zal zijn.

Oefen je eerste antwoord
‘Vertel me over jezelf’ is zo een klassieke eerste vraag in een sollicitatiegesprek. Dan moet je niet je hele leven beginnen vertellen. Je eerste antwoord moet teasen. Bekijk het als een 30 seconden reclamefilmpje die mensen moet overtuigen.

Bedrijven zijn op zoek naar iemand die hun noden oplost. Wat maakt je uniek? Zorg dat je met concrete voorbeelden aantoont dat jij een oplossing bent voor hun probleem. Je kan dat oefenen: op basis van de functieomschrijving en de informatie die je over het bedrijf vindt op het internet kan je mogelijke antwoorden bedenken waarom jij voor hen de juiste man of vrouw bent. Zorg dat het niet enkel over jezelf gaat, vermeng het met info die je hebt verzameld over het bedrijf of de job. Als je het genoeg oefent, zal dit heel natuurlijk overkomen.

Zelfzeker zijn
Een slechte sollicitant is er eentje die geen zicht heeft op wat hij kan bijdragen aan het bedrijf. Denk op voorhand goed na over je eigen werkverleden en waar je sterktes en zwaktes liggen. Zo kan je steeds relevante voorbeelden aanhalen om een bepaalde sterkte te staven, of te tonen hoe je omging met een zwakte. Je wil hier niet in clichés vervallen en een eigenschap opnoemen die eerder een sterkte is, zoals de dooddoener ‘perfectionisme’. Ook hier komen we weer terug op de voorbereiding. Je kan beter een eigenschap uitkiezen die minder goed overkomt, en meteen meegeven hoe je daaraan kan werken.

Goede vragen stellen
De vragen die van jou verwacht worden op het einde van een sollicitatiegesprek zijn enorm belangrijk. Wanneer je hier niet op voorhand over nadenkt, zal je sowieso te weinig interesse tonen en oppervlakkig overkomen. Wanneer je enkel vragen stelt over het salaris en voorwaarden geef je eigenlijk aan dat dit voor jou de beslissende factor is. De echte loonbesprekingen gebeuren nadat je de job aangeboden kreeg. Blijkt dat het pakket toch niet naar jouw wensen is, dan kan je op dat moment nog altijd afzien van de baan.

Een sollicitatiegesprek is een gesprek
Start je sollicitatiegesprek nooit met het idee dat je verhoord wordt. Vraag gerust meer uitleg als een vraag niet duidelijk is. Beantwoord vragen to the point. Wanneer er iets niet duidelijk is, kan de recruiter bijkomende vragen stellen. Hiermee willen we natuurlijk niet zeggen dat je elke vraag in drie woorden kan beantwoorden, maar vermijd evengoed een waterval aan woorden.

Oogcontact en lichaamstaal
Je bent misschien verlegen aangelegd, maar toch is het belangrijk regelmatig oogcontact te zoeken met je gesprekspartner. Hang niet onderuit en hou een open lichaamshouding aan. Gekruiste armen en gefronste wenkbrauwen geven de indruk dat je ongeïnteresseerd bent.

Beter overdressed
De eerste indruk is belangrijk. Meer nog dan je eerste woorden zal je kleding bijblijven. Laat zien dat je de baan serieus neemt en ervoor wil gaan. Dat begint met je goed te kleden. Hoe formeel of informeel je je moet kleden, hangt af van de sector waar je gaat solliciteren. Voor een creatieve functie moet je zeker geen kostuum aandoen. Maar in de financiële sector of in een advocatenkantoor maak je een slechte indruk als je niet formeel gekleed bent. Beter er uitzien alsof je iets te veel je best hebt gedaan dan andersom.

(mr) – Bron: Connect.vivajobs.be & Glassdoor.com