Contact


Geen reactie op je sollicitatie? Zo ga je daarmee om!

15-05-2014

Het is de grootste ergernis van werkzoekenden: geen reactie krijgen na een sollicitatie. Veel sollicitanten weten niet hoe ze met deze situatie om moeten gaan en daarom geven wij tips!

Het is logisch dat je na een sollicitatie wilt weten waar je aan toe bent. Krijg je geen reactie? Neem dan het heft in eigen handen!  Natuurlijk wel met een goede voorbereiding:

Het begint bij overzicht
Zorg ervoor dat je een overzicht bijhoudt waarin al je sollicitaties staan. Per sollicitatie vermeld je het volgende: de datum waarop je de brief hebt verstuurd, de bedrijfsnaam, de betreffende functie, aan wie of welke afdeling je de brief hebt gericht en een telefoonnummer. Bewaar van iedere vacature de vacaturetekst op je laptop of print het uit, zodat je de vacaturetekst altijd terug kunt lezen. Het is namelijk erg vervelend als je wordt uitgenodigd voor een gesprek en je kunt de functieomschrijving niet teruglezen, omdat de vacature al van de website is gehaald. Bewaar het overzicht, de sollicitatiebrieven en de vacatureteksten bij elkaar in een map.
 
Contact opnemen nadat je op een vacature hebt gereageerd
Je moet een bedrijf natuurlijk wel de tijd gunnen om alle ontvangen sollicitaties te verwerken en kandidaten te kunnen selecteren. Houdt er dus rekening mee dat je niet meteen te horen krijgt of je wordt uitgenodigd. Heb je na een aantal weken nog niks gehoord, dan kun je bellen om te informeren naar het verloop van de sollicitatieprocedure. Vaak wordt dan ook aangegeven, of je kunt ernaar vragen, wanneer je een reactie kunt verwachten. Als je na de genoemde datum nog niks hebt gehoord dan kun je natuurlijk nog een keer bellen, maar bel niet in tussentijd!
 
Als je je sollicitatie per e-mail stuurt dan is het handig om in de begeleidende e-mail naar een bevestiging van ontvangst vragen, zodat je in ieder geval zeker weet dat jouw sollicitatie goed is overgekomen. Ontvang je hier geen bevestiging van, dan kun je na een week even bellen om te vragen of ze jouw sollicitatie ontvangen hebben. Eventueel kun je dan ook meteen vragen naar het verloop van de sollicitatieprocedure.
 
Contact opnemen nadat je een sollicitatiegesprek hebt gehad
Tijdens een sollicitatiegesprek kun je prima vragen wanneer je een reactie mag verwachten. Ook hier geldt dat als je na de genoemde datum nog niks hebt gehoord, je zeker mag bellen. Wacht het vervolgens weer af, want je wilt niet opdringerig overkomen.
 
Een negatieve reactie? Vraag feedback!
Wellicht is een negatieve reactie een teleurstelling, helemaal als je een tijdje hebt zitten wachten op het verlossende bericht. Vraag bij een negatieve reactie om feedback, zodat je van deze afwijzing kunt leren voor de toekomst. Vraag waarom je bent afgewezen voor de functie. Doe dit het liefst telefonisch, ook als je per e-mail een reactie krijgt. Ga nooit de discussie aan, want daarmee maak je geen professionele indruk. Je mag natuurlijk wel uiten dat je teleurgesteld bent, bijvoorbeeld omdat jij het idee had dat je geschikt was voor deze functie. Bedank de persoon die jou te woord staat voor de feedback en probeer de feedback in je achterhoofd te houden tijdens volgende sollicitaties.